Ga naar de inhoud van deze pagina.
2e
Berap
2020
portal
Algemeen
Aanbiedingsbrief
Voorstel
Samenvatting
Programmalijnen
Participatie
Leefbaarheid
Innovatie
Duurzaamheid
Veranderopgave omgevingswet
Inclusie
Gezondheid
Organisatie-ontwikkeling
Programma's
Overzicht
0 Bestuur en ondersteuning
1 Veiligheid
2 Verkeer, vervoer en waterstaat
3 Economie
4 Onderwijs
5 Sport, cultuur en recreatie
6 Sociaal domein
7 Volksgezondheid en milieu
8 Volkshuisvesting, ruimtelijke ontwikkeling, stedelijke vernieuwing
Financiën
Voortgang investeringen
Voortgang Vervangingsinvesteringen
Voortgang Eenmalige budgetten
Onvoorziene uitgaven
Specificatie indicatie financiële gevolgen Corona
Bijlagen
Gebruikte afkortingen
PDF
Programma's
5 Sport, cultuur en recreatie
Home
Programma's
5 Sport, cultuur en recreatie
Wat gaan we daar voor doen?
Om door te klikken naar de onderliggende activiteiten kunt u hieronder op de
of
drukken.
Een breed sportaanbod dat toegankelijk is voor iedereen.
Ook in 2020 is Sjors Sportief beschikbaar voor alle kernen van Meierijstad
Ook in 2020 trekken we verder samen met de verenigingen en partners als NOC*NSF en GGD op om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Dat doen we onder andere door infoavonden te organiseren op basis van thema’s die leven bij de sportverenigingen.
Door de inzet van meerdere buurtsportcoaches maken we in 2020 optimaal gebruik van de Rijksregeling combinatiefunctionarissen.
Een passend aanbod van binnensport - en buitensportaccommodaties.
In 2019 is gestart met de voorbereiding van de realisatie van zwembad De Neul in Sint-Oedenrode en zwembad de Beemd in Veghel. Medio 2020 zal de raad worden voorgesteld om een uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen. Oplevering is gepland in de 2e helft 2021.
In het 2e kwartaal 2020 leggen we een kunstgras korfbalveld aan op sportpark De Kienehoef Sint-Oedenrode
In 2020 maken we een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP). Voor een goed beheer van de gemeentelijke sportparken is een MJOP essentieel. De MJOP geeft inzicht in de onderhoudsverplichtingen en vervangingsinvesteringen voor de voortdurende uitvoering van het groot onderhoud en de geplande verbeteringen en/of vernieuwingen. Het MJOP vormt de basis voor het opstellen van het Masterplan "Buitensport". Hiermee wordt de kwaliteit van sportvoorzieningen waar nodig verbeterd en gewaarborgd.
Een revolverende investeringsbijdrage is een lening die verenigingen in de gelegenheid stelt om duurzaam/energiebesparend te investeren in hun accommodatie respectievelijk een rijkssubsidie daarvoor aan te kunnen vragen. Deze lening kan verstrekt worden door partijen die aan fondsmanagement doen. Deze mogelijkheden tot samenwerking met dergelijke partijen gaan we onderzoeken. Er zijn nog geen verzoeken ontvangen. In samenspraak met de Sportraad informeren we in 2020 verenigingen actief over deze mogelijkheid.
In 2019, doorlopend in 2020, ontwikkelen we een plan waarbij de behoeften van de doelgroep unieke sporters in beeld worden gebracht, het bestaande sportaanbod en het nog te ontwikkelen aanbod om aan de vraag te kunnen voldoen. Hierover zal ook met de gemeenten binnen regionaal VSG-verband afstemming gezocht worden. Afhankelijk van de uitkomsten van dat onderzoek gaan we in 2020 investeren in sportfaciliteiten voor inwoners met een beperking. Dit kunnen ook aanpassingen van bestaande sportparkclusters zijn zodat deze geschikt worden gemaakt voor inwoners met een beperking om te kunnen sporten.
Er is een cultureel aanbod dat bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en identiteit van mensen en kernen. We steunen en faciliteren culturele voorzieningen en activiteiten.
Op 1 februari 2020 is een nieuwe tijdelijke huisvesting van de bibliotheek in Schijndel gerealiseerd. Uitgangspunt is de bibliotheek opnieuw in het centrum te huisvesten tot het moment dat de verbouwing van het voormalig gemeentehuis in Schijndel wordt opgeleverd.
Voor een verantwoorde en sluitende exploitatie van de Blauwe Kei wordt de exploitatiesubsidie structureel verhoogd. Effect daarvan is continuering van het huidig programma-aanbod, een betere bewegwijzering op de Noordkade, ondersteuning van de plaatselijke amateurkunstorganisaties en festivals en de samenwerking met andere podiumaccommodaties in Meierijstad.
Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen het verenigingsleven en wij bieden hen vraaggericht collectieve ondersteuning.
Geen nieuwe activiteiten gepland voor 2020 bij dit programma. Activiteiten zijn opgenomen in beleidskader Sociaal Domein.
Wij maken kunst maximaal toegankelijk en zichtbaar voor een breed publiek.
De voorziening voor het ontsluiten van de gemeentelijke kunstcollectie met depotfunctie is opgenomen in het plan voor de herbestemming van het oude gedeelte van het voormalige gemeentehuis van Schijndel (o.a. bibliotheek, kunstcollectie, kcc). In juni 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met deze herbestemming. Realisatie: 1e kwartaal 2021.
Wij ondersteunen een lokale omroep met kwalitatief goede en aantrekkelijke programma’s.
De gemeente Meierijstad onderstreept het belang van een lokale omroep. Een lokale omroep brengt - vanuit hun onafhankelijke journalistieke rol - het nieuws uit onze 13 kernen en vanuit de gemeente Meierijstad dichtbij onze inwoners, ondernemers en organisaties/instellingen. De gemeente faciliteert de lokale omroep in hun stappen naar een professionele, toekomstbestendige, en financieel gezonde organisatie. De ontwikkelingen rondom de omroep worden op de voet gevolgd.
Vergroten en toegankelijk maken van waardevolle landschappen en natuur.
Geen nieuwe activiteiten in programmabegroting 2020 bij dit programma. Er is een relatie met groen blauwe structuren (programma 8) en landschapstriënale (programma 0).
Een samenhangend beleid toerisme en recreatie dat aansluit bij de ontwikkelingen binnen Het Groene Woud, Dommelvallei en De Maashorst.
Samen met onze stakeholders gaan we een Meierijstadbrede website ontwikkelen gericht op citymarketing in de breedste zin van het woord en voor het promoten van toeristisch-recreatieve activiteiten en evenementen, zoals de evenementenkalender. Een website die onze gemeente op de kaart zet en waarop bewoners, bezoekers en bedrijven kunnen zien wat er te doen en te beleven is. Dit naast de gemeentelijke toptakenwebsite die puur gericht is op onze dienstverlening.
We formuleren uitgangspunten voor een recreatief-toeristische invulling van de Vlagheide. Vervolgens vertalen we dit naar een acquisitieplan om partijen te interesseren en ontwikkeling te realiseren.
Nu we de gronden van ProRail daadwerkelijk aangekocht hebben kijken we ook waar we kansen kunnen benutten, op het moment dat deze zich voordoen, met betrekking tot het verwerven van aanpalende gronden van particulieren. Het noordelijk deel van het Duits Lijntje (ecologische verbindingszone) is momenteel al volop in ontwikkeling. Dit gelet op de voorbereidingen om te komen tot de realisatie van de snelfietsroute die deels het tracé van het Duits Lijntje volgt. Voor wat betreft het traject vanaf het kanaal richting Boxtel gaan we kijken hoe we hier een goede en afwisselende recreatieve invulling aan kunnen geven met voldoende belevingswaarde.
Een jaarlijks themajaar draagt bij aan het vergroten van de naamsbekendheid van de gemeente Meierijstad. Daarnaast zorgt een themajaar voor extra reuring en programmering en kunnen specifieke doelgroepen worden aangesproken. Eerder was dat aan de orde met het We Are Foodjaar, in 2019/2020 is het thema 75 jaar Herdenken & Bevrijden en in 2020 is de landschapstriënnale aan de orde. Daarbij sluiten we aan bij het provinciale thema water in 2020. Bij alle themajaren is citymarketing intensief betrokken.
Wat willen we bereiken?
Wat gaan we daar voor doen?
Wat kost het?
Deze pagina is gebouwd op
04/28/2021 11:42:53
met de export van
09/25/2020 09:57:29
Zoeken